2010-07-21 15:44:49• hírek • Tóth Klarissz

Mi fán terem a Josta?

A kánikula mindannyiunk szervezetét alaposan próbára teszi. A hőség elviselése érdekében a legtöbbünknek speciális túlélőtippje van.

Ami a táplálkozást illeti, a bőséges zöldség- és gyümölcskínálat közepette nem okoz különösebb gondot a mindennapi „kánikulai étrend" összeállítása, természetesen leginkább a háziasszonyok gasztronómiai leleményességétől és fantáziájától függ, hogy mi kerül az asztalra. Hűsítő gyümölcslevesek, joghurtos saláták és sok friss gyümölcs fogyasztása által a szervezetünk is könnyebben felveszi a harcot a tikkasztó hőséggel.

A szokásos szerdai piackörút alkalmával egy gyümölcskosáron-, és a mellé helyezett cetli feliratán akadt meg a szemem: „JOSTA". Az árus készségesen ecsetelte, hogy a térségünkben kevésbé ismert gyümölcs tulajdonképpen a köszméte és a fekete ribizli keresztezéséből létrehozott fajhibrid, és jómaga mindössze négy éve foglalkozik a gyümölcs termesztésével. Megnevezései: ribizliköszméte, ribiszkeköszméte, riszméte, magyar nemesítési fajtáját pedig a rikő névvel illetik. Bogyói a köszméténél kisebbre-, a fekete ribizlitől viszont nagyobbra nőnek. Színe sötét, héja sima (vagyis szőr nélküli termése van), a gyümölcs belseje pedig zöldes árnyalatú és apró magokat tartalmaz. Ami az ízvilágát illeti le sem tagadhatná szüleit, mivel a köszméte kellemesen savanykás-, és a ribizli aromáját rejti magába. Karakteres ízvilága leginkább az áfonyához hasonlítható.


Josta: a köszméte és a fekete ribizli keresztezéséből létrehozott fajhibrid

Josta: a köszméte és a fekete ribizli keresztezéséből létrehozott fajhibrid


Ribizliköszméte: mit örökölt a szüleitől?

A köszmétével ellentétben kevésbé savas, ennek ellenére rendkívül nagy a C-vitamintartalma. B1-, B2-vitaminban is bővelkedik, erősíti az immunrendszert, antioxidáns tartalmú és az emésztést is serkenti. Nyers fogyasztásán kívül, hűtőszekrényben kár öt napig is tárolható. Ugyanakkor befőzésre is alkalmas, készíthetünk belőle gyümölcszselét, dzsemet, lekvárt, fagylaltot, gyümölcslét, gyümölcslevest, vadhúsok mellé mártást, bort és pálinkát is. A piaci vásárlók érdeklődését látva, a jelek szerint a josta is megkedveltette magát a gyümölcsfogyasztókkal.


A bokrokat a termés leszedése után alaposan meg kell ritkítani

A bokrokat a termés leszedése után alaposan meg kell ritkítani


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: